BGN
Обадете ни се 0888 039 850
Post

Полезни съвети

nojovete.bg съставихме 8 съвета за по-добро съхранение и експлоатация на вашите ножове ⬇️⬇️⬇️

От грешни дъски за рязане, неправилно заточване или страховитата миялна машина, това са някои от най-често срещаните грешки, които затъпяват и повреждат кухненските ножове.
Приспособленията идват и си отиват, но кухненските ножове са сред най-ценните инструменти в домакинството.
С правилните няколко в арсенала си можете да се справите с всичко - от нарязване и наситняване до транжиране или карвинг декорация . Доброкачественият нож ще Ви служи цял живот, но при условие, че се грижите добре за него.

Ето и някои препоръки от nojovete.bg:

Грешка???? № 1: Оставяне на ножа в мивката!

Грешно е да оставяте чинии в мивката, но оставянето на ножове да се натрупват е още по-лошо. Не само е опасно за следващия човек, който мие чиниите, но и остриетата могат да се надраскат, могат да се огънат или дори да се счупят. Представете си, че тежка чугунена тенджера се стовари върху скъпоценния ви нож.

Решението: ⚠️⚠️⚠️
Измийте ножовете веднага след употреба. Ако трябва да изчакате, оставете ги на плота, където няма да забравите за тях.

Грешка ???? №2: Неправилно миене!

Съдомиялната машина е модерно чудо, спестяващо време. Но това е категоричен проблем, когато става въпрос за вашите ножове. Остриетата могат да бъдат надраскани от други съдове по време на цикъла на измиване, химикалите в почистващия препарат могат да причинят корозия или промяна в цвета, а цикълът на сушене при висока топлина дори може да причини изкривяване.

Решението:⚠️ Измивайте ножовете на ръка с гореща вода, мека гъба и нежен сапун за чинии веднага след употреба. И не забравяйте да изсушите ножовете си с чиста кърпа непосредствено след измиване, влагата останала върху острието може да наслои плесен върху или около дръжката, в зависимост от това,какъв е материала на острието, корозия и оцветяване

Грешка ???? № 3: Оставяте ножа да се затъпи прекалено!

Захабеното острие всъщност може да бъде по-опасно от острото, защото е по-вероятно да се подхлъзне. Ако нож се плъзне по повърхността на домат или лук, преди да го среже, това е знак , че е време да бъде заточен.

Решението: ⚠️ Планирайте да заточвате ножовете си на всеки шест до 12 месеца.

Грешка ???? № 4: Използване на грешни инструменти за поддръжка!
Ако прочетете последния съвет и се зачудите каква е разликата между заточването и полиране , има вероятност да не се отнасяте правилно, дори ако заточвате редовно ножа.
Домашните точила - електрическите или обикновени , са често неправилно използвани , тъй като могат лесно да отстранят твърде много метал или да заточат неравномерно.

Решението: ⚠️ Използвайте правилните инструменти за заточване и полиране, научете се да ги използвате по правилния начин. Не се притеснявайте, ако не сте експерт.
Има точиларски ателиета, които предлагат професионални услуги за заточване на ножове. Също така проверете онлайн за специалист във вашия град, или просто попитайте в кварталната месарница къде си поддържат ножовете. Не е скъпо и си струва времето и усилията да свършите работата добре.

Грешка ???? № 5: Неправилно съхраняване на ножове!
Ако държите ножовете си в кухненско чекмедже, където те могат да се блъскат върху други прибори, може да повредите остриетата, както и да представлява опасност за всеки, който бръкне в чекмеджето. Блоковете за ножове са доста варианти, а са и ефектни според пространството, кухнята където са поставени, но мазнините и мръсотията могат да се вкарат дълбоко в тях и след това да се прехвърлят в острието на ножа.

Решението:⚠️ Най-добрият начин да съхранявате ножа си е на магнитна дъска - също е спестяваща пространство . Ако използвате блок за ножове, не забравяйте да го поддържате чист. Ако трябва да съхранявате ножовете си в чекмедже, купете няколко пластмасови предпазители за ножове, в които да се поставя всяко едно острие, когато не се използва.

Грешка ???? № 6: Използване на грешната дъска за рязане!

Всяка дъска за рязане, или плот, като гранит, бетон, мрамор, стъкло, закален акрил, е достатъчно твърд за да повреди ножа.

Решението:⚠️ Винаги използвайте дъска за рязане от традиционна, твърда дървесина като най-добрият вариант е дъб, орех или бук.
Пластмасовите дъски са нежни към острието на ножа, но улеите, оставени от него, могат да осигурят дом за бактериите. Така че, ако тръгнете по пластмасовия път, не забравяйте да дезинфекцирате дъската старателно след употреба.

Грешка ???? № 7: Неправилно рязане!

Всички обичаме звукът от добро срязване „чоп-чоп-чоп“, по, дъската за рязане. Но намалете децибелите му.
Рязането не е спорт с голяма популярност . Ако ножът ви е остър, не би трябвало да работите толкова шумно.

Решението: ⚠️ Използвайте люлеещо се движение, за да отрежете, като поддържате върха на ножа в контакт с дъската възможно най-много (това също намалява шансовете за нараняване).
И не остъргвайте дъската с острата част на ножа,ако искате да го използвате за да съберете тази прекрасна купчинка прясно наситнен чесън, или магданоз, просто използвайте гърба на острието.

Грешка ???? № 8: Използвате вашите ножове не по предназначение!

Ножът на готвач е впечатляващ - независимо дали говорим за 8-инчово или 10-инчово острие. Изкушаващо е да го използвате за нещо различно от предназначението му,като например да режете пилешки кости или замразени храни. Колкото и съблазнителен да е острият, деликатен край на ножа ви , не го използвайте като отвертка!

Решението:⚠️
Изберете правилния инструмент за правилната работа.

Сподели

Коментари