BGN
Обадете ни се 0888 039 850
Post

Нож на готвача и как да го изберем

„Ножът на готвача" е може би най-важния инструмент в кухнята.
И като се има предвид времето, което прекарва в ръката ви, трябва да сте сигурни , че сте избрали най-доброто острие.

Много търговци и реклами по медиите ви предлагат да закупите „най-добрия нож, който някога е съществувал", но това не е много сигурно, ако не знаете какво прави един нож по-добър от друг.
В противен случай просто купувате най- скъпия рекламиран нож, който можете да си позволите.
Добрите ножове са изковани от едно парче стомана,  продължаващо по цялата дължина и на дръжката .

1. Острието
Най-добрите ножове на готвача са изработени от високо въглеродна неръждаема стомана, много твърд метал, запазващ режещият ръб дълго време без обезцветявания или ръжда.
Ножовете на готвачите се измерват в инчове, а дължините са от 8 "до 12".
По-дългото острие ви позволява да правите еднократни разрези при използване . Така нареченият „немски“ стил на ножа на готвача е с тенденция да има по-извита секция в предната част на острието, добра за разрязване при движение „разклащане“ нагоре и надолу.
"Френският" стил е по-прав и по-триъгълен, което е добре за тип движение, при което ножът е изтеглен право назад към вас.
Някои ножове разполагат с алвеоли  (вдлъбнатини), които са проектирани да създават малки джобове въздух между ножа и обработвания продукт, намалявайки триенето и свеждайки до минимум залепването.

2. Дръжката
Частта на готварския нож, с който ще имате най-голям контакт, е дръжката. Трябва да сте сигурни, че тя е удобна и пасва в ръката ви.
Тя не трябва да се чувства хлъзгава или да ви заставя да стискате дръжката прекалено силно.
Дръжките на ножовете традиционно се правят от дърво, но това представлява определен проблем.
От една страна, тъй като дървесината е пореста, дръжките на ножове, изработени от дърво, могат да приемат бактерии, които причиняват заболявания, свързани с храната. Много местни здравни служби забраняват използването на ножове с дървени дръжки в търговски хранителни заведения.
Бактериите могат да се задържат и в малките празнини, където дървото се съединява със стоманата или около нитовете. Дървените дръжки не се представят добре в съдомиялната машина, макар че, бъдете сигурни, не трябва да пускате ножа си в съдомиялната машина.
И все пак дори накисването на ножа във вода може да доведе до изкривяване или напукване на дървената му дръжка.
Поради тези причини ножовете с пластмасови или гумени дръжки са все по-популярни. Освен това някои дръжки са направени от композитен материал, състоящ се от дърво, което е било обработено със смола. Това им придава традиционния вид на дървесината, което много хора намират за привлекателно, като се избягват опасенията за микроби свързани с дървените дръжки.

3. Петата
Петата е най-широката част на ножа, разположена в задната част на острието, където се среща с дръжката. Тази част от острието се използва за нарязване на твърди храни като моркови, ядки или дори пилешки кости.
Ножовете с по-дълги остриета създават по-голям лост, като по този начин генерират по-голяма сила на рязане в петата на острието. По-тежък нож също увеличава силата на рязане, но е и по-уморителен за използване.

4. Тангът
Както споменахме по-рано, най-добрите ножове са изковани от едно парче стомана, което изпълва цялата дължина на ножа. Това означава, че стоманата се простира докрай в дръжката. Секцията от стомана във вътрешността на дръжката се нарича "танг" и ако стига до края на дръжката, се нарича "пълен танг".
В допълнение към осигуряването на здравина, конструкцията с цял танг предлага по-добър баланс, което прави ножа по-лесен за използване.
Ножовете с "частичен танг" или "полутанг" са по-малко надеждни за професионални цели.

5. Нитове
Нитовете са повдигнатите, цилиндрични шпилки, които поддържат дръжката надеждно прикрепена към танг частта на ножа. Този тип конструкция е типична за ножове с дървени дръжки. Ако има нитове, уверете се, че върховете им са гладки и не стърчат от дръжката.

В заключение, най-важното е, ако сте решили да закупите нож, който да ви служи дълго време, купете го от физически магазин, вземете го в ръце и заедно с консултант преценете, кой модел би бил най-добър за вас.

Професионален качествен нож не се купува всеки ден, затова е важно да се уверите, че сте направили правилния избор.
Дано да сме ви били полезни.
Поздрави!

Екипът на nojovete.bg

Сподели

Коментари