BGN
Обадете ни се 0888 039 850
Post

Остър нож за по-дълго време

Няколко съвета от екипа на nojovete.bg, как да запазите режещите свойства на вашите кухненски ножове за по-дълго време.
 
Всички ножове губят остротата си след употреба. Разбира се, заточването с камък, точило или масат възстановява остротата на ножа, но ние искаме да го запазим остър възможно най-дълго и да го използваме удобно всеки ден. Затова следваме някои лесни стъпки:
 
1. Използвайте дъска за рязане, която е щадяща  към острието
 
Остриетата на ножовете постоянно се захабяват  от триенето в дъската. За да удължите живота на острието, препоръчваме да изберете дъска за рязане, която е нежна към острието. Избягвайте да използвате твърди пластмасови дъски или такива направени от стъкло или мрамор, тъй като те могат да повредят остриетата.
 
 
2. Режете твърдите продукти с подходящия за целта нож.
 
Не режете  черупки от раци, големи рибни кости или замразени храни със Сантоку нож.
За говеждо месо използвайте нож за телешко или нож за обезкостяване или транжиране .
В зависимост от продукта, може да се наложи да използвате нож с дебело острие, като например нож в европейски стил.
 
 
3. Когато събирате нарязаните продукти върху дъската използвайте гърба на ножа, а не острието.
 
Плъзгате ли острието, за да събирате нарязаните продукти върху дъската за рязане?
Този метод не само ще повреди острието ви, но може също да надраска дъската за рязане.
В този случай, използвайте задната част  на ножа.
 
4.  Ножовете произведени специално за обработка на зеленчуци, като Накири, Сантоку и Усуба, можете да улеснят работата Ви значително.
Също така ви препоръчваме използването на скрепер като помощник.
 
 
5. Отстранявайте мръсотията и влагата възможно най-скоро.
 
Мръсотията и влагата са големите врагове на кухненските ножове. Не само въглеродните ножове, но и ножовете от неръждаема стомана, ако се оставят мръсни и влажни, могат да ръждясват, причинявайки щети по острието. Основната  грижа за ножовете е да ги измиете и подсушите с кърпа веднага след употреба.
 
С малко грижи, ножовете Ви ще издържат дълго време и ще Ви бъдат верни помощници в професионалната и любителска кухня.

Сподели

Коментари