BGN
Обадете ни се 0888 039 850
Post

Японски нож на готвача Сантоку - как се използва?

Японски нож на готвача Сантоку - как се използва?

 

   Сантоку е японската версия на европейския нож на готвача. 

Докато готварския нож в Европа се разпознава по заострения си връх и изпъкнал ръб, Сантоку има леко по-заоблена форма на острието и прав ръб. Това означава, че със Сантоку режете по различен начин, в сравнение с европейския готварски нож.

 

 Но как точно работи това? 

 

 За какви техники на рязане се използва един нож Сантоку?

 

Предимствата на правия ръб

 

   Благодарение на правия си ръб, Сантоку не се люлее върху режещата повърхност, какъвто е случаят с по-заобления ръб на готварския нож. Предимството на това е, че цялата дължина на режещия ръб влиза в контакт с дъската за рязане, върху която режете. Не е нужно да разклащате острието, докато режете, за да използвате цялата дължина на ръба. Разположението на дръжката също помага за това. Тя е по-висока от ръба, така че кокалчетата ви да не докосват дъската за рязане.

 

 

Какво можете да режете с нож Сантоку?

 

   Сантоку е универсален нож, чието име се превежда от японски език като

„Нож на трите добродетели“  (三 ).  Ножът Сантоку с лекота реже трите основни суровини в кухнята - месо, риба и зеленчуци. 

Особено добър е при рязане и наситняване на подправки, заради формата на острието, но също и защото Сантоку обикновено е по-остър и по-тънък от ножа на европейския готвач. 

Това прави наистина лесно обработката на зеленчуци на малки кубчета.

 

Рязане със Сантоку

 

   Правият ръб влияе на начина, по който режете с нож Сантоку. Струва си да се отбележи, че рядко ще използвате само върха. Оптималното използване на правия ръб е ключът.

 

  • Правилното позициониране на ръката и пръстите

 

    "Щипката" е популярен начин за захват сред професионалните готвачи.

 Това е техника, при която захващате началото на острието между палеца и показалеца си. Сгъвате останалите три пръста свободно около дръжката. Тъй като хващате острието близо до дръжката, имате голям контрол върху това, което режете. Това означава, че не само работите по-прецизно, но и предотвратявате отклонения и намалявате риска при работа.

 

Това означава ли, че хващането на дръжката с цяла ръка е грешно? Абсолютно не! 

Това дава повече мощност на вашето режещо движение.

 Особено нужно когато режете големи зеленчуци като зеле. 

Но толкова много мощност почти никога не е необходима за Сантоку. 

Оставете острия, тънък ръб да си свърши работата.

 

  • Люлеене

 

   Люлеенето е техника на рязане, при която поставяте върха на острието върху дъската за рязане и довеждате петата на острието до това, което искате да режете. Върхът винаги остава (приблизително) на място и не се отделя от дъската за рязане.

 Тази техника на рязане е популярна за фино рязане на билки.

 

В идеалния случай ножът има извит ръб. Следователно тази техника работи много добре с европейски готварски нож, който обикновено има по-изпъкнал ръб. 

Така че колко ефективно работи това наистина зависи от дизайна на острието.

 

  • Нарязване

 

   Ножът сантоку не е Сатър, въпреки че тези два ножа понякога са доста сходни по дизайн. Ако използвате Сантоку като сатър, рискувате да повредите сериозно острието. 

Освен това Сантоку обикновено е лек и няма теглото на сатър.

Със Сантоку е възможно да режете билки, подправки или меки зеленчуци. 

 Не използвайте твърде много сила, в противен случай рискувате ръбът да се огъне, особено при японските ножове, които са доста фини.

 

Бъдете креативни!

 

Сантоку е изненадващо универсален кухненски нож. Все пак всичко зависи и от това колко умели сте в боравенето с него. В интернет има много видеоклипове, показващи как готвачи използват Сантоку по нетрадиционен начин като филетират риба. Това показва колко многофункционален е ножът Сантоку!

 

Нашите предложения за нож Сантоку на цени, започващи от 38 лв. можете да видите тук:

https://nojovete.bg/search/?q=%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%83&cat=

 

 

Сподели

Коментари